torsdag 18 september 2008

Varför framtidsverkstäder?

Tanken med Framtidsverkstäder är att använda ett förhållningssätt för att skapa engagemang, nyfikenhet och som startar processer. För att göra detta så måste vi använda metoder och verktyg som synliggör deltagarnas kunskaper, färdigheter och erfarenheter och tar tillvara dessa. Framtidsverkstäder bygger på Hyresgästföreningens bildningssyn som innebär att förse människor med verktyg och arbetsformer som gör det möjligt att synliggöra och aktivera individers och gruppers kompetenser.

Det är i mötet med andra människor som vi alla får möjlighet att utvecklas, växa och mogna. Det gäller i alla slags möten inom Hyresgästföreningen. Förhållandet mellan deltagarna måste präglas av omsorg och omtanke. I en sådan atmosfär växer trygghet och självtillit. Alla människor är viktiga och har viktiga bidrag att komma med. När människor möts är det viktigt att skapa en positiv anda som tillåter var och en att ställa frågor, formulera sina tvivel och uttrycka sina uppfattningar. Det är av största betydelse att det finns en respekt för olikheter och för vars och ens unika situation och erfarenheter.

I verktyget Framtidsverkstäder så har vi försökt att väga in detta förhållningssätt både när det gäller ledarskap, arbetsform och metodval. Framtidsverkstäder bygger på att med rätt möjligheter så har människor en förmåga att skruva ihop sina egna lösningar. Ämne, målgrupp eller tidsåtgång spelar ingen roll, förhållningssättet är användbart oavsett dessa faktorer. Förutom att skapa ett ökat engagemang så blir också effekten att deltagarna upplever processen som mer lustfylld.

Inga kommentarer: